Депутатите приеха на второ четене промени в някои от данъчните закони.С промени

...
Депутатите приеха на второ четене промени в някои от данъчните закони.С промени
Коментари Харесай

Акциз върху вейп, без акциз за домашна бира

Депутатите одобриха на второ четене промени в някои от данъчните закони.

С промени в Закона за акцизите и данъчните хранилища се вкара данък върху нагреваеми произведения със наличие, друго от тютюн, въз основата на растения, билки или плодове, без значение дали са обработени с никотин - т.нар, вейп.

След 30 юни 2024 година нагреваемите произведения със наличие, друго от тютюн, следва да са с подложен бандерол върху потребителската опаковка.

С измененията се освободи от данък домашната бира, произведена от физически лица за персонално ползване или приложимост в границите на фамилията или семейството, при изискване че не се прави продажба.  
Необлагаеми аграрни дотации
Земеделските дотации до 100 000 лева годишно няма да бъдат облагаеми. Това гласоподаваха депутатите с промените в Закона за налозите върху приходите на физическите лица.

Предложението бе на Десислава Танева от ГЕРБ и то не беше подкрепено от бюджетна комисия. С него се дава данъчно облекчение за земеделските стопани - дотации в размер до 100 000 лева няма да бъдат облагаеми. С тази сума ще се понижава данъчната основа преди облагане. 

Тази наредба ще влезе в действие след утвърждение от Европейската комисия дали не опонира на разпоредбите за държавна помощ.

Депутатите гласоподаваха също компаниите да заявяват пред Национална агенция за приходите какви пари са отпуснали за дневни командировъчни на всеки собствен чиновник поименно, когато в границите на една година сумата надвишава 1000 лева

От следващата година доста се уголемява декларирането пред Национална агенция за приходите на добавките, които компаниите дават към заплатите на всеки един от чиновниците си, даже когато са освободени от облагане.  Целта е Национална агенция за приходите да има данни кой фактически има потребност от обществено подкрепяне и различен тип помощи.

От следващата година работодателите ще би трябвало да заявяват раздадената гратис храна или порционни пари. На обявление към този момент предстои и раздадено работно облекло и защитни средства, или парите, дадени за закупуване на работно облекло. МО, Министерство на вътрешните работи и организациите от бранш " Сигурност " също ще би трябвало да заявяват храната, снаряжението и спомагателни обезщетения, които раздават на военните, служителите на реда и други чиновници.

Мартин Димитров ( " Продължаваме промяната - Демократична България " ) предложи да се постави предел за изплатените командировъчни дневни, под който да не се рапортува на Национална агенция за приходите и този предел да е 5000 лева годишно. Впоследствие сумата бе понижена до 1000 лева и тя получи поддръжка от ГЕРБ и Движение за права и свободи.

Подобен предел, само че от 3000 лева, бе гласуван за декларирането на всички приходи от ренти и аренди.

Отпаднаха предложенията за налог " бакшиш " и за превръщането на гражданските контракти в трудови по преценка на Национална агенция за приходите.
Глоби за подправено счетоводство
Без диспути депутатите утвърдиха на второ четене промени в Закона за счетоводството. Една от най-съществените промени е увеличението на санкциите за подправено счетоводство. Такава глоба ще се постанова, в случай че се водят извънсчетоводни книги и регистри, регистрират се фиктивни покупко-продажби, несъществуващи разноски. Ръководителите, които позволяват нарушавания, ще се глобяват с сред 5 хиляди и 15 хиляди лева Глобата за компании е сред 10 хил лева и 20 хил лева вместо досегашните от 2 хиляди до 10 хиляди лева
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР